shso
stichting historisch spanbroek opmeer
copyright  stichting historisch spanbroek opmeer
Jaarboek 11 november 2015. Harde kaft 112 blz. met veel foto’s in kleur met o.a De Kaagmolen van wankel naar stabiel. Nieuw Leven na 85 jaar stabiel. Wat verdween er in 2014 ?  Ontginning en afwatering deel 2 Koopmanshuis het eerste jeugdcentrum van Opmeer. Jeugdcentra via moeizaam traject naar Weijver. Simon Koning 1906 - ?  Wapendropping aan de Zomerdijk. Oorlogsherinneringen van Wiena Schuurman. Joop van Tulder ondergedoken in Spanbroek, Nieuws uit Spanbroek/Opmeer van honderd jaar geleden(1915)  Tramlijn via Opmeer naar Wognum deel 2, Archelogische vondsten aan de Spanbroekerweg 120, een blik op smederij Bonenkamp. Wie woonde aan de Dorpsstraat in Spanbroek? Schoolfoto’s. Vaste rubrieken Wie Woonde Waar? en wat verdween er in het afgelopen jaar. Jaarboek nr. 10 november 2014. Harde kaft, 112 blz. veel foto’s in kleur. O.a. artikelen: Naastenliefde, Ontginning en afwatering, Meisjesschool 1949, Burgemeesters van den Steen, Veearts Stapel deel V, Lancaster stort neer in Zandwerven, Tramlijn Schagen-Wognum, Respect voor recht en orde, West-Friesland had boeren en mooi zwart bont vee, Veranderingen in het centrum, Amsterdamse duiker, 10 jaar geschiedenis S.H.S.O. enz. Jaarboek nr. 9 november 2013. Harde kaft met artikelen. Over o.a. van Boerenwoning tot naai-atelier, Jeugdherinneringen van Riet Wever, Veearts Stapel deel 4, Petrus Brakeboer, Kolfspel, Muzikale familie Hoebe, Familie Beerepoot-Kraakman en uit het leven van Gem Groustra, Egbert Koning enz Jaarboek nr. 8 november 2012. Harde kaft, met artikelen over o.a. Zandwerven aan zee, Historie van VVS ‘46, familie Jan Dekker deel 2, The Ale Brothers, Familie Loos, Een bijzondere gedenksteen!, Veearts Stapel deel 3,  Graanhandel Appelman-Schilder, Wat er verdween in ons dorp, enz. Helaas uitverkocht  voor meer info gerard appel Jaarboek nr. 7, november 2011. Harde kaft, met artikelen over o.a. Bakker Bes, Molen Westerveer, Aurora Zuivelfabriek, Oud dorpsgenoot Jan Agema, Veearts Stapel deel 2, familie Jan Dekker deel 1, Onderwijs en schoolverzuim, V.O.C.-zeelieden en nog meer allerlei leuke verhalen Jaarboek nr. 6 november  2010. Harde kaft, met artikelen over o.a. Drukkerij Van Bergen, Brandstoffenhandel Visser, Kunstwerken in het landschap, Hemdenraces, Veearts Stapel en Bonifatiuskerk 100 jaar. Jaarboek nr. 5, november 2009. Kleurenfoto’s 10x op de vier middenpagina’s en artikelen over o.a.: Het Dubbel Mannenkwartet, Slagerij Piet Moeijes, Pater Wim Rood en Bosman de mosterdmaker.
Onze Joôs in de tropen 1945-1950,  uitgave 7 mei 2007. Nog enkele boeken op voorraad. Het handelt over dienstplichtigen en vrijwilligers (V.W.O.ers) uit de gemeente Opmeer. Alle deze (bijna) 100 soldaten staan erin vermeld met een pasfoto en een summiere omschrijving. Van enkele militairen is er een verhaal / belevenis uit die tijd opgenomen. Het boek telt ruim 100 blz.
        Jaarboek  nr 2 november 2006 nog op voorraad. Met artikelen over o.a Rink Wierda, Theo Scholten, Bodediensten Jaap Kunst, BLO school De Schakel, Garage Mooy en de gidsen.
Jaarboek nr. 1, november 2005. Ook uitverkocht maar nog als kopie verkrijgbaar. Met artikelen over o.a. : Gerbrand de Jong, Kruidenier Hoogland en AKZO Opmeer. Oorlogsherinneringen 1940-1945, uitgave oktober 2005. Uitverkocht en alleen nog als kopie verkrijgbaar. Belevenissen en ervaringen van mensen uit de Gemeente Opmeer tijdens de bezetting. Sommige zaten gevangen, Anderen waren dwangarbeider of in het verzet.
Jaarboek 12   november 2016. Harde kaft, 96 blz. met artikelen over: Acties rond de A.C. de Graafweg, Rijwielbelasting. Drie generaties  Appel in noodslagerij, IJskelder te Spanbroek.  Wie woonde aan de Dorpsstraat in Spanbroek? Beemsterboer  van kruidenier naar notenboer, Wat verdween er in 2015 ? Schoolfoto’s, Café de Stoomboot te Wadway, De melkventers van weleer (Cor Ursem)
Jaarboek nr. 4, november 2008. Alleen nog als mooie kopie te verkrijgen. Met artikelen over o.a.: Bodedienst en Schoenmakerij Bas,  Familie smederij/bedrijf Rijkhoff, de Landbouwschool, Schippers Jonker, Groenteman Gerrit Kuipers en café Loos te Wadway.
Jaarboek nr. 3, november 2007 is op voorraad. Met artikelen over o.a.: Groentengrossier Ab Bobeldijk, Koenis maalderij, veevoer en kunstmesthandel, Huishoudschool Lidwina, Zadelmaker en manufacturen Caarls en Bakker Piet Commandeur.
Jaarboek 13 november 2017 Harde kaft 96 blz. Met artikelen: De Haan melkboer, dankbetuiging uit de USA, Bleekneusjes in 1945, BIK Jaap Kuin, Familie Arie Bijman, Oorlogherinneringen Cor Koomen en Piet Mooij, IJsclub sinds 1899, Bijna 100 jaar Kok expeditie, foto Naaischool 1939, Brakenhoeve verbrand enz.
Jaarboek 14 november 2018 Harde kaft 120 blz. met artikelen: Burgemeester Arie Commandeur, boerderij van Schipper verbrand, Jan Mol vertelde, Mijn verblijf in Spanbroek, Onderwijs een aanhoudende zorg, Familie Steur Wadway, Paardenmarkt Opmeer, Electriciteit in onze gemeente, Familie Boes kapper, Rijwielclub in oorlogstijd, Herinnering aan de hongerwinter enz.